måndag 18 november 2013

Sammanfattning


Sammanfattning.

Den Utvalde är en spännande bok där vi får känna Jonas. Jonas är en nästan vanlig elva i samhället Enahanda, där varken färg, musik, väderförändringar, djur eller helgdagar existerar. Nästan var ordet, för det som skilde Jonas från de andra var hans ljusa ögon och hans förmåga att ta emot minnen från århundraden tillbaka i tiden. 

Jonas bor i en normal familjeenhet med en mamma, en pappa med två barn, ett manligt och ett kvinnligt. Han går i skolan som vanligt, leker med sina vänner som vanligt och samlar arbetarpoäng som vanligt. Men på tolvornas ceremoni händer något som inte är så vanligt.  Kvinnan som delar ut arbetena hoppar över Jonas. Kvinnan väntar tills alla har fått sina arbeten innan hon berättar för Jonas om han öde. Han skulle inte få något uppdrag, han hade blivit utvald. Utvald till den kommande minnesbevararen. 

Inte bara att Jonas får regler som säger att han får ljuga gör honom orolig, men Gabriel, det lilla nybarnet som deras familjeenhet tar hand om p.g.a. att hans pappa jobbade på nybarnscentret, kanske inte kommer att få en egen familjeenhet så som han skriker på nätterna. Jonas har ju blivit så förtjust att ha Gabriel i huset, Gabriel har ju samma ljusa ögon som Jonas.

Första träningsdagen går Jonas till angiven plats för att för första gången möta Minnesbevararen. Det första som möter Jonas blick i Minnesbevararens rum, är de enorma hyllorna med böcker. Jonas kände ju bara till deras enda regelbok. 
Minnesbevararen är sliten och gammal, och när han lägger sina  händer på Jonas rygg händer något med Jonas. Plötsligt är han någonstans högt uppe. Något vitt och kallt omringar honom och han verkar sitta på något slags fordon. Ordet ”kälke” dyker upp i hans  huvud, och plötsligt åker Jonas ”nerför” backen. 

När Minnesbevararen tar bort händerna förklarar han att detta var ett av de trevliga minnena. Det fanns många fler och mycket hemskare minnen som Jonas skulle får uppleva. Jonas fick uppleva brutna ben, segling, färg, jul och död. Han fick se en soldat kämpa för livet i onödan, se honom sakta dö utan hopp på räddning. Jonas hade fått veta att den förra tolvan som skulle bli Minnesbevarare hade misslyckats. Men han visste inte att hon hade blivit befriad, ännu mindre att hon hade begärt befrielse. Att alla dessa hemska minnen var för mycket för henne. När Minnasbevararen berättade detta sa han även att om en ny Minnesbevarare befrias kommer alla minnen att komma tillbaka till folket i Enahanda. Minnesbevararen visar Jonas hur en befrielse går till. Han får se en inspelning av hans far som kommer in i ett rum med ett nybarn. Jonas far hade berättat att han tvättade och tog hand om barnet innan en person från Annorstädes kommer och hämtar barnet. Men det är inte vad som händer i videon. Han får se vad som verkligen händer. 

Nu måste Jonas göra något för att Gabriel inte ska falla för ödet som var befrielse. Något för att låta invånarna i Enahanda minnas igen. Han måste fly till Annorstädes, men vad väntar där?

2 kommentarer:

  1. Man hänger med i texten bra.
    Du har skrivit så man blir intresserad och vill läsa boken.

    Du hadde kunnat berätta mer om Annorstädes och befrielse

    SvaraRadera
  2. + Dina formuleringar! Jag gillar t ex meningen "Jonas är en nästan vanlig elva i samhället Enahanda, där varken färg, musik, väderförändringar, djur eller helgdagar existerar. "
    + Din formella säkerhet som gör att texten bara flyter på.

    -> Din sammanfattning tenderar att bli lite lång. Inför bearbetningen vill jag att du funderar på hur du kan säga det du vill ha sagt på ett kortare sätt? Och fundera på: vad är egentligen viktigt att berätta?

    SvaraRadera